Yaşam Alanlarında Aydınlatma Tasarımının Önemi

Yaşam Alanlarında Aydınlatma Tasarımının Önemi

İnsanlar bilinen tarihin en başlarından itibaren gücünü, enerjisini ve dikkatini ışıktan alıyor. Gündelik yaşamın verimini arttırmak üzere henüz o dönemlerde başlayan günlük yaşamı güneş ışığına göre planlama alışkanlığının, bir alışkanlıktan öte biyolojik bir ihtiyaç olduğu yapılan araştırmalar sonucu da ortaya koyuluyor. Bugün bütün insanlığın günlük yaşamında enerjisinin, konsantrasyonunun, veriminin ve hatta ruh halinin iyi ve doğru aydınlatma ile doğrudan bağlantılı olduğunu biliyoruz. Yaşam için gerekli olan ışığın tam olarak sağlanamaması zaman içerisinde insanların hormonal dengesini bile olumsuz yönde etkileyebiliyor. Hal böyle olunca yaşam alanlarımız olarak tanımladığımız evlerimizin, ofislerimizin ve vakit geçirdiğimiz diğer tüm alanların bilinçli ve kaliteli bir aydınlatma tasarımına ihtiyaç duyması kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor.

Evlerde Aydınlatma Tasarımının Önemi

Yaşam alanı denildiği zaman aklımıza gelen ilk ortam çoğu zaman evlerimiz oluyor. Daha erken dönemlerde ev dekorasyonu denildiğinde öne çıkan konular mobilyalar, dolaplar ya da aksesuarlar iken günümüzde ev dekorasyonunun en önemli parçası aydınlatma haline geldi. Zaten doğru aydınlatılmayan bir iç mekanda ne mobilyaların ne de dekoratif aksesuarların ortamı güzel göstermek için yeterli olmadığına da daha önce tanık olmuşsunuzdur. Yanlış bir aydınlatma tasarımında estetik unsurlar yeteri kadar öne çıkamaz.

Evlerde aydınlatma tasarımının başta gelen unsuru genel aydınlatmadır. Bir LED sarkıt avize ile ya da bir LED plafonyer ile sağlayacağınız genel aydınlatma için tercih yaparken, ürünün yalnızca dış görünüşü ile ilgilenmek hatalı olacaktır. Aydınlatma yapılacak her bir odanın m2 bazında genişliği, bu genişliğe göre ayarlanması gereken lümen değeri, odanın kullanım amacına göre ışık renginin seçilmesi gibi birçok bilinçli tercih uzun yıllar boyunca yaşam alanınızı daha konforlu ve estetik hale getirecek önemli ayrıntılardır. Öte yandan seçtiğiniz aydınlatma ürününün ışığı odanın her köşesine iletecek kadar homojen ışık teknolojisine sahip olması gerekir. Tercih edeceğiniz aydınlatma ürünlerinde kullanılan LED’lerin ve diğer malzemelerin kalitesini yapacağınız kısa bir piyasa araştırması ile anlayabilirsiniz. Çok ucuz ürünler tercih etmek hem göz sağlığınız için hem de sık sık değiştirme ihtiyacı duyacağınızdan ekonominiz için pek faydalı olmayabilir.

Aydınlatma Tasarımının Gizli Kahramanları: Görev Aydınlatması

Yaşam alanlarınızın aydınlatma tasarımını yaparken, genel aydınlatma kadar önemli olan bir diğer unsur da şüphesiz görev ve vurgu aydınlatmalarıdır. Salonunuzda veya oturma odanızda dinlenmek üzere vakit geçirirken kullandığınız lambaderler, yatağınızın başındaki masa lambaları ya da aplikler, banyonuzda aynanızın yanında bulunan ve kusursuz bir cilt bakımı yapmanızı sağlayan aplikler görev aydınlatmasının en bilinen örnekleri olabilir. Görev aydınlatmaları günlük yaşamınızın konforunu arttırırken, evinizin aydınlatmalarını da ruh halinize veya ihtiyacınıza göre yönetebilmenizi sağlar. Aydınlatma tasarımı sırasında doğru görev aydınlatmalarına yer vermek; çalışma masanızdaki masa lambası aracılığıyla daha verimli çalışma saatlerine, oturma odanızdaki lambader aracılığıyla daha dinlendirici ve daha romantik film gecelerine, yatak başınızdaki aplik aracılığıyla göz sağlığınıza zarar vermeyen uzun okumalara olanak tanır.

Vurgu aydınlatmaları ise çoğu zaman estetik amaçlarla kullanılır. Evinizin en beğendiğiniz köşesinin misafirlerinizin ilgisini daha çok çekmesi için, en sevdiğiniz ressamın tablosunun daha da şık görünmesi için ya da televizyon köşenize daha modern bir hava katmak için vurgu aydınlatmasına başvurabilirsiniz. Evinizin aydınlatma tasarımını yaparken, vurgu aydınlatmalarına da yer vermek evinizle aranızdaki duygusal bağı daha da geliştirebilir.

Sonuç olarak aydınlatma uzmanları ile birlikte bilinçli ve kişiselleştirilmiş bir aydınlatma tasarımını yaşam alanlarımız ile entegre etmek, günlük hayatımızı düşündüğümüzden çok daha önemli seviyede etkiliyor. Bir sonraki yazımızda, ofislerdeki aydınlatma tasarımının öneminden ve inceliklerinden bahsediyor olacağız.

Aydınlatma tasarımınızda eksik olduğunu düşündüğünüz bir aydınlatma ürünü varsa ya da yaşamınızın enerjisini yeni aydınlatmalarla baştan yaratmak isterseniz, sizleri geniş ürün yelpazemizi incelemeye davet ediyoruz.