Ofisleri Daha Verimli Kılacak Aydınlatma Tasarımı Önerileri

Ofisleri Daha Verimli Kılacak Aydınlatma Tasarımı Önerileri

Ofisler günlük yaşantımızda neredeyse evlerimizden daha çok vakit geçirdiğimiz alanlardır. Son zamanlarda uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşmaya başlasa da çalışanların büyük bir kısmı hala mesailerini ofislerde tamamlıyor. Bu da günün ilk saatlerinden akşama kadar süren uzun bir sürece karşılık geliyor. Ofislerin hem günümüzün büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapması hem de hayallerimizdeki kariyeri inşa ederken her daim enerjik, dinç, pozitif ve sağlıklı hissetmek istediğimiz ortamlar olması iyi bir dekorasyon ve iyi bir aydınlatma ihtiyacını da ortaya çıkarıyor. Güzel bir dekorasyona ek olarak; ergonomik, doğru ve modern bir aydınlatma çalışma sürelerimizi daha verimli ve yaratıcı hale getiriyor. “İnsan Odaklı Aydınlatma” olarak adlandırılan bu bilinçli aydınlatma tasarımı çalışanların performanslarına önemli artılar katıyor.

Ofislerde doğru aydınlatma tasarımını tercih etmek çalışanların göz sağlığını korurken sağlıklı bir şekilde odaklanmalarını ve daha verimli çalışmalarını da destekliyor. Ofisleri daha verimli hale getirerek ekiplerin performansını arttırmak için dikkat edilmesi gereken ilk husus doğal ışıktan olabildiğince faydalanmak. Doğal ışığı faydalı kullanmanın ilk şartı kurum ve şirketlerin güneş ışığından en iyi ve en uzun süreli faydalanabileceği konumlara, doğru pozisyonlarda inşa etmektedir. Çalışanların oturma düzenlerini cam kenarlarının yakınına planlamak ve güneş ışığının ortamı en iyi şekilde aydınlatması için duvarları açık renge boyatmak verimli bir ofis aydınlatması için dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Aydınlatma tasarımı ve armatür seçimi yapmadan önce kapalı ve karanlık alanların belirlenmesi ve ayrıntılandırılması, ihtiyaçları doğru karşılayan ve verimli bir aydınlatmanın olmazsa olmazıdır.

Verimli Ofisler İçin Doğru Işık Parlaklığı ve Seviyesi

Ofisler için aydınlatma tasarımı yaparken aydınlatma ürünlerinin yalnızca dış görünümüne önem vermek hatalı olacaktır. Verimli ve estetik olan her unsurda olduğu gibi ofis aydınlatmasında da biçim ve içerik birbirine entegre olmalıdır. Bu sebeple genel aydınlatma için kullanılan LED sarkıt avizelerin veya LED plafonyerlerin ışık parlaklığı ve ışık rengine dikkat etmek gerekir. Ofislerde kullanılan LED aydınlatmaların ışık parlaklığı ne az ne de çok olmalıdır. LED ışıklar gözleri yormayacak kadar yumuşak ve rahat görmeyi sağlayacak kadar güçlü olması gerekir. Birim alandaki ışık akısı miktarını yani ışık yoğunluğunu ifade eden aydınlatma düzeyi EN-12464-1 standardına uygun olarak tasarlanmalıdır.

Avrupa standartlarına göre ideal bir ofis aydınlatmasında 500 lüx, çizim yapılan alanlarda ise 750 lüks aydınlatma seviyesi tercih edilmelidir. Bu kısımda odaların genişliği de göz önüne alınmalıdır. Eğer oda büyük ise ve yaygın bir oturma düzenine sahipse yalnızca genel aydınlatma yeterli olmayacaktır. Her bir metrekare için 100 lümen seviyesinde aydınlatma hesaplaması devamlı motivasyon için önemlidir. Büyük çalışma alanlarında kullanılan genel aydınlatma ürünleri metrekare başına 100 lümenden daha az bir aydınlatma seviyesi sunuyorsa bir başka LED genel aydınlatma ürünü ile güçlendirilebilir ya da lambader, masa lambası ve aplik gibi görev aydınlatması ürünleri ile desteklenebilir.

Işık renginin (ışık sıcaklığının) ise 4000-4500 Kelvin olarak adlandırılan doğal beyaz ışık olarak seçilmesi de yine çalışanları gün boyu enerjik ve ferah hissettirecektir. Ofis aydınlatmasında renkli LED ışıkların kullanımı göz yorgunluğu ya da dikkat dağınıklığı gibi verim düşüren sonuçlara sebep olabileceği gibi ortamın atmosferini gereğinden fazla samimi hale de getirebilir. Bu yüzden ofislerde renkli LED ışık kullanımı tercih edilmemelidir. Bu ayrıntılara ek olarak ışığın titrememesi ve ortamdaki renkleri değiştirmemesi de kaliteli bir ofis aydınlatmasının gerekliliklerindendir.

Ofislerde Görev Aydınlatmasının Önemi

Daha verimli ve kişiselleştirilmiş çalışma alanları için ofislerde bulunan genel aydınlatmanın görev aydınlatması ile desteklenmesi gerekir. Özellikle geniş bir alana sahip ofislerde genel aydınlatmanın yanı sıra LED masa lambalarından da faydalanmak çalışanların göz sağlığını korumak, okuma konforunu arttırmak ve odak süresini uzatmak gibi birçok faydası vardır. Özellikle dimlenebilir (dimmer özellikli) masa lambaları çalışanlar için daha kişiselleştirilmiş bir alan yaratabilir.

Ofislerde görev aydınlatması denince ilk akla gelen çoğu gelen zaman LED masa lambaları olsa da çalışma masalarına veya ilgili duvarlara yerleştirilen LED aplikler de oldukça şık ve verimli bir atmosfer oluşturabilir. Daha da yaratıcı olabilir, ofislerinizde çağdaş tasarımlara sahip LED lambaderlere yer verebilirsiniz. Görev aydınlatması tercih ederken yalnızca verimliliğe değil şıklığa da özen göstermek aydınlatma tasarımının faydalarını oldukça arttırabilir. Görsel açıdan başarılı bir çalışma alanı, çalışanların beğenisini ve mutluluğunu arttırarak daha yaratıcı süreçlere ev sahipliği yapabilir. Bu durum aynı zamanda şirketinizin veya ofisinizin çeşitli sosyal medya mecralarında daha çok sergileneceği anlamına da gelir.

Ofislerde Dinlenme Alanlarının Aydınlatılması

Zihnimiz biz farkında olmadan gün içerisinde gördüğümüz, duyduğumuz ve düşündüğümüz şeylerden çok daha fazlasını algılar. Aydınlatma da zihnimizin çoğu zaman farkında olmasak bile algıladığı ve tepki verdiği bir unsurdur. Kariyerlerimizin başrolü olan zihinlerimizin gün içerisinde mola verdiğimizi tam olarak algılaması, bizlere daha sürdürülebilir bir performans sunar. Bu sebeple ofislerdeki dinlenme alanlarının ve koridorların birinci derece çalışma alanlarına göre daha loş tutulması akıllıca bir tercih olacaktır. Böylece çalışanlar, 3-5 kez mola verdikleri günün sonuna yaklaşırken, saatler akşamüzerini gösterdiğinde zihinlerinde oluşan yorgunluğu en az seviyede hissedeceklerdir.

Sürdürülebilir Ofis Aydınlatmalarına Geçin!

Tabi hala geçmediyseniz. Sürdürülebilirlik ve verim çalışanlarda olduğu kadar enerji tüketiminde de önem verilmesi gereken bir husus. Her bireyin hayal ettiği yaşam için çalışarak kariyerine emek ve zaman harcadığı gerçeği hayallerimize ev sahipliği yapan Dünya’nın geleceği için sorumluluk almamız gerektiği esasını da ortaya koyuyor. Günümüzde tüm dünya sürdürülebilir, yeşil bir gelecek için tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Ofisleri aydınlatırken tasarruflu LED aydınlatma ürünleri tercih etmek, enerji tüketimini azaltarak Dünya’ya ve gelecek nesillere büyük bir iyilik yapmak anlamına geliyor. Öte yandan sık sık bozularak hammadde israfına yol açan, piyasanın altında satılan ucuz aydınlatma ürünleri tercih etmek yerine, kaliteli ve uzun ömürlü LED aydınlatma ürünlerine yatırım yapmak uzun vadede kurumların ve şirketlerin aydınlatma giderlerini büyük ölçüde azaltıyor.Tüm bunlara ek olarak LED aydınlatmalar, daha az elektrik tüketerek daha fazla aydınlatma sunar. Bu da enerji maliyetlerinin ciddi oranlarda düşmesine olanak tanır. Elektrik faturalarındaki bu olumlu değişim, daha mutlu patronlar demektir ki, çalışma ortamlarının verimi çoğu zaman mutlu patronlardan geçer.Triolux olarak, aydınlattığımız yaşamların ve Dünya’mızın geleceğinde payımıza düşen sorumluluğu biliyoruz. Bu sebeple sürdürülebilirliğini ve tasarrufunu gelişmiş LED teknolojisinden alan, 10 yıldan daha uzun kullanım ömrüne sahip aydınlatma ürünlerimizi uzun yıllardır verimli ofislerle buluşturarak aydınlık bir geleceği destekliyoruz.