LED Avizede Homojen Işık Neden Önemlidir?

LED Avizede Homojen Işık Neden Önemlidir?

Günlük yaşantımızın büyük bir kısmını aydınlatan LED avizeler nasıl hissettiğinizi, nesneleri nasıl gördüğünüzü ve nasıl hareket ettiğinizi etkilerler. Kaliteli LED avizeler ile aydınlatılan ortamlarda kendinizi daha rahat, enerjik ve odaklı hissederken; kalitesiz LED avizeler ile aydınlatılan ortamlarda kendinizi yorgun ve gergin hissedebilirsiniz. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan LED avizeler uygun yoğunlukta ve parlaklıkta aydınlatma sağlarlar. Kaliteli LED avizelerin bir diğer ortak özelliği de homojen ışık yaymalarıdır.

Bu yazımızda sizlere yaşam alanlarınızı aydınlatırken tercih edeceğiniz LED avizelerin homojen ışık yaymasına neden dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Peki Nedir Bu Homojen Işık?

Homojen ışık, kaynağından çıktıktan sonra aydınlatma alanı içerisindeki tüm ortama eşit ve sağlıklı olarak yayılan ışıktır. Uyumlu ve doğru bir aydınlatma için esastır. Homojen ışık yayan LED avizeler ani parlama, derinlik algısını bozma, göz yorma ve istenmeyen gölgeler oluşturma gibi olumsuz durumlara yol açmazlar.

Homojen ışık yaymayan akkor lambalar ve kalitesiz LED’ler özellikle genel aydınlatma için tercih edildiğinde düşük açılı aydınlatma açıklığına ve zayıf odaklama yetisine sahiptir. Bu yüzden ortamın ambiyansından ruh halinize ve hatta göz sağlığınıza kadar olumsuz etkiler doğururlar.

Işığın homojen yayılmamasından kaynaklanan odaklanmamış daireler karanlık alanlar oluşturur. Bu ışıklar özellikle sabit bir ışık kaynağından yayılıyorlarsa artık alanın aydınlatması üzerinde sizden çok kontrolü var demektir.

LED Avizeniz Neden Homojen Işık Yaymalı?

Homojen ışık yaymayan avizeler, ışık çıkışlarının yaklaşık %30-50’sini bir noktaya odaklarlar. Işığın yoğun olarak iletildiği bu alana bakan gözler zamanla yorulur ve kamaşır. Bu durum sonucunda ışığın yayılmadığı alanlar gözünüze giderek daha karanlık gelmeye başlar. Görme kaliteniz ve seviyeniz giderek azalırken sürekli belirli bir alandan yoğun ışık alan gözleriniz bir süre sonra zorlanmaya başlar.

Öte yandan homojen olmayan ışıklar alanın genişliği ile ilgili yanılmanıza da sebep olabilir. Sürekli belirli ve küçük bir alanın aydınlatılmasıyla oluşan karanlık alanların varlığı ortamı bulunduğundan daha küçük ve bunaltıcı algılamanıza sebep olacaktır.

Homojen Işık Yayılımının En Önemli Olduğu Mekanlar

Homojen ışığın sağladığı tüm avantajlar göz önünde bulundurulduğunda hangi mekanda kullanılırsa kullanılsın LED avizelerin homojen ışık yayması gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak bazı mekanlarda bu gereklilik daha fazla olabilir. Örneğin insanların uzun süre odaklanması gerektiği ofis ortamlarında homojen ışık yayan LED avizeler verimliliği arttırırken daha enerjik bir ambiyans yaratacaktır.

Hastaneler, klinikler, diş hekimi klinikleri gibi alanlar da yine homojen ışık yayılımının en çok gerektiği mekanların başında geliyor. Hastane ve klinik benzeri mekanlar çoğu zaman tamamen yapay ışıkla aydınlatılıyor ya da doğal ışığın desteklendiği bir aydınlatma modeli uygulanıyor. Üstelik bu ortamlarda çok uzun süreler geçiriliyor ve iyileşmenin en büyük gerekliliği olan iyi hissetmeye olan ihtiyaç yüksek seviyelerde oluyor. Göz sağlığının korunması, sterilizasyondan emin olunması, odak sürelerinin uzaması ve görüş kalitesinin yüksek olması için hastaneler ve klinikler (ayrıntılı operasyonların ve ameliyatların yapıldığı odalar dışında) homojen ışığın en önemli olduğu mekanların başında geliyor.

Özetle homojen ışık yayan LED avizeler görsel konforunuzu arttırırken ruh halinizi, göz sağlığınızı ve odaklanma yetinizi korur. Yaşam alanlarınıza daha ferah, kontrol edilebilir ve doğala yakın bir aydınlatma sağlar.  

Homojen ışık yayılımının LED avizelerde önemli bir kalite göstergesi olduğunu bilen Triolux LED Lighting; geniş açılma açılarına sahip, yumuşak bir aydınlatma sunan, göz sağlığınızı koruyan ve yaşam alanlarınızın en güzel halini ortaya koyan LED avizeleri ile sizi ve sevdiklerinizi aydınlatır.

Doğru ve verimli aydınlatma hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Ofisleri Daha Verimli Kılacak Aydınlatma Tasarımı Önerileri yazımıza göz atabilirsiniz.