Genel Aydınlatma Nedir?

Genel Aydınlatma Nedir?

Yalnızca kendi evinizin aydınlatma unsurlarına karar vermeye çalışan bireysel bir araştırmacı da olsanız aydınlatma tasarımı sürecinde genel aydınlatma ya da ortam aydınlatması terimi ile sık sık karşılaşırsınız. İç mimarlar ve dekorasyon meraklıları bir evi aydınlatırken de büyük bir işletmeyi aydınlatırken de aydınlatma unsurlarını genel aydınlatma, görev aydınlatması ve vurgu aydınlatması olarak gruplarlar. Bu yazımızda genel aydınlatmanın tam olarak ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz.


Genel aydınlatmanın ortaya çıkışı çok eski yıllara dayanır. İnsanlık tarihinin başından beri aydınlık yani ışık ihtiyacı varlığını sürdürmüştür. Çünkü çevremizi, nesneleri ve diğer insanları görmek doğrudan ışıkla bağlantılıdır. Buradan yola çıkarak güvenlik ve üretkenlik ihtiyaçlarının da doğrudan ışıkla bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. İlkel çağlarda insanlar yaşamlarını güneş ışığına göre planlarken zamanla güneşten bağımsız ışık kaynakları bulunmuştur.  Ateşle başlayan aydınlatma serüveni yıllar geçtikçe gelişerek günümüzde bambaşka formlarda karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Peki Nedir Bu Genel Aydınlatma?

Genel aydınlatma da bu aydınlatma serüveni ile birlikte uzun yıllar önce hayatımıza katılan bir terim. Gün boyunca sokakları, ofisleri ve evleri aydınlatan doğal ışık yani güneş ışığı mesaisini tamamladığında onun yerine geçen ve iç mekanlarda hayatımıza güneş hala aydınlatıyormuşçasına devam etmemizi sağlayan ışık kaynağı genel aydınlatmadır. Bir alanın tamamını aydınlatan ışık kaynağına genel aydınlatma ya da ortam aydınlatması adını veririz.

Genel Aydınlatma Nerelerde Kullanılır?

Genel aydınlatma evlerde, ofislerde, mağazalarda, marketlerde yani kısacası yaşamın devam ettiği her yerde karşımıza çıkar. En basit örneği ile genel aydınlatma; akşam olduğunda salonumuzda yaktığımız ışıktır. Bir ortamda en yoğun ışığı yayan aydınlatma ürünü o ortamın genel aydınlatma unsurudur.

Genel Aydınlatma Ürünleri Nelerdir?

Genel aydınlatma ürünleri çoğunlukla sarkıt avizeler ya da plafonyerler olarak karşımıza çıkar. LED devriminden önce avizelerin içerisine ya da tavana gömülü armatürlerin içerisine yerleştirdiğimiz ampuller genel aydınlatma görevini üstleniyordu. Teknolojinin ilerlemesi ve çevreci yaklaşımın tüm Dünya’yı sarması sonucunda gerçekleşen LED devriminin ardından genel aydınlatma ürünleri LED sarkıt avizeler ve LED plafonyerler olarak güncellendi.  İşletmeler ya da büyük endüstriyel tesisler gibi daha geniş bir alanın aydınlatılmasına ihtiyaç duyulan ortamlarda ise genellikle LED armatürler tercih ediliyor.

Özetle bir aydınlatma tasarımının ilk ve en büyük gerekliliği olan genel aydınlatmayı bir ortamda en yoğun ışığı yayan aydınlatma unsuru olarak tanımlayabiliriz.

Aydınlatma tasarımı ile ilgili bilgi edinmeye başlamışken, LED ışıkların renkleri ve sıcaklıkları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istersen LED ışık renk sıcaklıkları: Hangisi hangisidir? Yazımıza göz atabilirsin.